Hammaslääkäripäivät 2016
TIEDOTE Julkaisuvapaa 23.11.2016, klo 9.00
Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry
Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry
Vähemmän sokeria – enemmän terveellistä elämää
Kansalaisten, erityisesti lasten päivittäin saamasta energiasta liian iso osa saadaan elintarvikkeisiin lisätystä sokerista. Esimerkiksi keksit, murot, jäätelöt, makeutetut juomat ja jugurtit sekä monet välipalaksi tarkoitetut tuotteet sisältävät runsaasti sokeria.
Suomalaisten suussa sulaa 14 kiloa karkkia henkilöä kohden vuodessa. Keskimäärin puolet makeisten painosta on sokereita. Jos esimerkiksi pieni koululainen syö ison 350 gramman pussillisen makeisia, syö hän reilut 2 dl sokeria. Kuka tarjoilisi lapselle sokerin näin, pelkkänä sokerina?
Uudistetun pakkausmerkintietoasetuksen mukaan pakattujen elintarvikkeiden tuoteselosteessa tulee 13.12.16 jälkeen ilmoittaa myös sokeripitoisuus. Irtokarkit ovat kuitenkin tämän velvoitteen ulkopuolella. Halpoja karkkeja voi kauhoa pussiin ilman tietoa mitä ne sisältävät. Ainesosaluettelon voi saada pyydettäessä, mutta kuka huomaa kysyä. Irtokarkeissa sokereita voi olla jopa 70 prosenttia painosta.
Verokarhu avuksi
Lisättyyn sokeriin kohdistuva sokerivero tai korotettu arvonlisävero on siis perusteltu kansanterveydellisistä syistä.
– Hammasterveyttä ajatellen sokerista aiheutuvat haitat ovat kiistattomat. Karkit ovat liian halpoja, ja karkkihyllyt vain pitenevät. Elintarvikkeiden kulutusta on tarpeen ohjata verotuksen keinoin terveelliseen suuntaan, esittää Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtaja Mari Heinonen.
WHO julkaisi maaliskuussa 2015 sokerin saantia koskevan suosituksensa, jonka mukaan vähäsokerisempi elämä pienentää todistetusti hampaiden reikiintymisen lisäksi myös lihavuuden riskiä. – Jatkuva, runsas sokerinkäyttö johtaa helposti painonhallintaongelmiin ja sillä on todettu olevan yhteyttä myös 2-tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin, toteaa Suomen Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Leila Lehtomäki.
Suomen Suuhygienistiliitto on erityisen huolestunut lasten terveydelle haitallisen suurista sokerimääristä ravinnossa. Suositeltu sokerin saanti ylittyy jo pienillä lapsilla. – Tämä kehityksen suunta tulee palauttaa kohtuukäyttöön ja yksi keino siihen on verotus, toteaa Heinonen. – Veron ulkopuolelle tulee jättää suun terveydelle hyödyllinen ksylitoli sekä marjoihin, hedelmiin ja kasviksiin sisältyvä luonnonsokeri.
Sokeri sisältää pelkästään veren sokeripitoisuutta nopeasti kohottavaa hiilihydraattia ja energiaa, eikä juuri muita ravintoaineita. Päivittäinen napostelu aterioiden välillä ja runsaasti sokeria sisältävät välipalat vievät näläntunteen ja romuttavat säännöllisen ateriarytmin.
– Satunnaiset herkkuhetket eivät kuitenkaan ole ongelma, jos arkisyöminen on kunnossa, Lehtomäki painottaa.
– On hyvä muistaa, että varhaislapsuudessa pystytään parhaiten vaikuttamaan myös sokerin käyttöä koskeviin ruokatottumuksiin sekä ruokamieltymysten syntyyn, Lehtomäki jatkaa.
Lisätietoja:
Suomen Suuhygienistiliitto SSHL, puheenjohtaja Mari Heinonen, puh. 050 378 0973
mari.heinonen@suuhygienistiliitto.fi
Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL, puheenjohtaja Leila Lehtomäki, puh. 050 522 6941
leila.lehtomaki@terveydenhoitajaliitto.fi
Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on v. 1987 perustettu suuhygienistien ammatillinen edunvalvontaliitto, joka kuuluu Akavan Erityisalat AE ry:n kautta keskusjärjestö Akavaan.
Suomen Terveydenhoitajaliitto ry:n tavoitteena on edistää terveydenhoitajien ja audionomien koulutuksellista ja ammatillista kehittymistä ja edunvalvontaa. Terveydenhoitajaliitto kuuluu korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akavaan.