Suomen Geronomiliitto ry liittyy Akavan Erityisalat ry:n jäseneksi syyskuun alussa. Geronomit ovat vanhustyön asiantuntijoita, joita koulutetaan tällä hetkellä viidessä ammattikorkeakoulussa.
– Maamme vanhuspalvelut kaipaavat kipeästi kehittämistä asiakaslähtöisempään ja kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Geronomien ainutlaatuista ja laaja-alaista erityisosaamista ei vielä hyödynnetä vanhustyössä riittävästi, sanoo Suomen Geronomiliiton puheenjohtaja Mari Salminen.
– Tavoitteemme on yhdessä Akavan Erityisalojen kanssa lisätä geronomien tunnettuutta, jotta ammattikunnan erityinen osaaminen ei jäisi hyödyntämättä. Aiomme tehdä lujasti töitä sen eteen, että ikääntyneiden oma ääni tulisi paremmin kuuluviin vanhuspalveluja toteutettaessa.
Tämän vuoden helmikuussa perustettu Suomen Geronomiliitto punnitsi huolellisesti useita eri järjestövaihtoehtoja.
– Valinta oli vaikea. Päädyimme Akavan Erityisaloihin, koska se edustaa nimenomaan pieniä erityisaloja, joilla tehdään korkeaa koulutusta edellyttävää, vaativaa asiantuntijatyötä. Liitto on meille luonteva kumppani, kun pyrimme tuomaan esiin geronomien erityisosaamista vanhustyön eri osa-alueilla ja erityisesti kuntasektorilla, Salminen kertoo.
– Uusi jäsenryhmä on meille erittäin tervetullut ja täydentää hyvin edustustamme hyvinvoinnin erityisaloilla. Esimerkiksi toimintaterapeutit ovat olleet jo miltei 40 vuotta jäseniämme ja suuhygienistit liittyivät mukaan viime vuonna, kertoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.
Geronomi (AMK) on sosiaali- ja terveysalan yhteinen ammattikorkeakoulututkinto. Geronomi on kokonaisvaltaisen vanhustyön ja vanhusten hyvinvoinnin asiantuntija, joka arvioi vanhuksen toimintakykyä, kartoittaa palvelutarvetta ja tukee kotihoitoa. Työhön voi kuulua palveluohjausta, vanhusten palvelujen suunnittelua, kehittämistä ja koordinointia. Geronomi ohjaa vanhusten kanssa työskenteleviä työntekijöitä ja voi toimia esimiehenä. Työhön voi sisältyä omaishoidon tukemista ja neuvontaa sekä moniammatillisissa ja monialaisissa työryhmissä työskentelemistä ja niiden koordinoimista.
Monitieteinen sosiaali- ja terveysalan kokoava gerontologinen osaaminen, ikääntymisen asiantuntijuus, muistisairaudet, hyvän ja osallistuvan vanhenemisen tukeminen sekä sosiokulttuurinen ja kokonaisvaltainen vanhuskuva ovat geronomin osaamisalueita.
– Geronomikoulutus alkoi maassamme vuonna 1993 Seinäjoella ja tarve tämän alan osaamiselle on ymmärrettävästi kasvussa. Vuonna 2012 valmistuu viidestä ammattikorkeakoulusta noin 80 Geronomi (AMK) -opiskelijaa. Tulevaisuudessa valmistuu vuosittain arviolta 80-90 geronomia. Haasteena on, ettei Valviran terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteri tunne vielä nimikettä. Tilanteen korjaaminen on nyt alkavan edunvalvontayhteistyön keskeisiä painopisteitä tulevana syksynä, Mari Salminen kertoo.
Geronomit työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa usein kuntasektorilla, järjestöjen palveluksessa, yksityissektorilla tai yksityisinä vanhuspalvelujen tuottajina. Geronomeja on vuoden 2011 loppuun mennessä valmistunut yhteensä 364, joista vasta pieni osa on järjestäytynyt. Suomen Geronomiliitossa on tällä hetkellä runsaat 60 jäsentä ja jäsenmäärän odotetaan kasvavan voimakkaasti.
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki
Akavan Erityisalat
puh. 040 700 7800,
salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi
Puheenjohtaja Mari Salminen Suomen
Geronomiliitto
puh. 045 122 2771,
mari.salminen@suomengeronomiliitto.fi
Lisätietoja liitoista:
www.akavanerityisalat.fi
www.suomengeronomiliitto.fi
Anna Joutsenniemi
Viestintäpäällikkö
Akavan Erityisalat ry
Maistraatinportti 4 A, 6. krs.
00240 Helsinki
puh. 0201 235 349, 040 525 8582